Maďarsko bylo oblíbenou destinací v socialistické době, jezdilo se tam z několika důvodů. Tím prvním byl bezesporu Balaton, největší jezerní plocha ve střední Evropě, posazená do překrásné krajinné scenérie. Ačkoli to nebyl zrovna oceán, měli jste obvykle štěstí, že vás tu nezastihne chladné období, a že nebude voda v jezeru tak ledová, jaká bývá v Německu u Baltu. Maďarsko se totiž vyznačuje svérázným podnebím, jaké na severu Německa nelze očekávat – typické kontinentální, s výraznou převahou slunečního svitu nad dešťovými srážkami, a s teplotami vzduchu kolem tropické třicítky.
Tato letní romantika má něco do sebe, ale to není vše, co i v současné době láká milovníky romantiky a teplých letních nocí, v této zajímavé zemi se totiž pěstuje ovoce, zelenina, obiloviny a další plodiny na rozsáhlých plochách vesměs rodinných farem. Máte tu možnost ochutnávat v tržnicích meruňky, broskve, melouny, okurky, rajčata a papriky v kvalitě, která možná předčí tu, na něž jste zvyklí z běžných supermarketů.
U poslední zmiňované plodiny se na okamžik zastavme – legendární maďarské papriky Mpochoutky. Paprikám se tu dobře daří právě díky ideálním podmínkám, které se tu sešly v takovém rozsahu, jako nikde jinde v Evropě – obrovská plocha nížiny v údolí Dunaje, dostatek světla a tepla ze slunce a k tomu velmi úrodná půda. Nelze se tedy divit, že tu prosperuje zhruba pět set tisíc malých soukromých farem v rámci rodin, napříč několika generacemi.
Paprika se dodává do místních tržnic a část putuje na export v podobě čerstvé, nebo jemně mletá na koření. Můžete si být jisti, že paprika vypěstovaná právě zde bude mít v sobě ukryto mnoho cenných živin, a že nepůjde o „vyhnojenou“ náhražku ze skleníku. Nemusíte tedy cestovat přímo k Balatonu, abyste si dopřáli tu pravou atmosféru této zajímavé krajiny, i když vám to samozřejmě vřele doporučujeme, papriku v podobě koření zakoupíte i u nás ve specializovaných e-shopech.